A mintaoldalak egyformák. Vagy mégsem?

Sokan tartanak attól, hogyha megvásárolnak egy weblap sablont, ami bárki számára ugyanúgy elérhető, akkor az így elkészült oldalak, nos hát: sablonosak, egyformák lesznek. Az egyforma sablon oldalak azonban távolról sem egyformák.

Mi az hogy sablon?

A sablon nem más, mint elrendezés: a weboldal szerkezeti váza.

Kialakításakor modulokat használunk, és ezek az építő elemek bizony minden weboldalnál megtalálhatók: fejléc, menü, oldalsáv, kapcsolati úrlap, szövegdobozok és képhelyek. Mégsem egyformák ezek a honlapok, igaz?

A sablon felépítése során bizonyos színeket, betűtípust használunk. Ezt megváltoztatni szerencsére csak egy beállítás kérdése, ugyanígy a használt színek, ezek árnyalatai is könnyen változtatható, azonnal más megjelenést eredményezve. A lévő szerkezeti elemek sorrendje is szabadon cserélhető, ami szintén egyedi kinézetet ad egy-egy lapnak. Az igazi megjelenést azonban a használt képek, feltöltött szöveg adja, ez pedig minden egyes honlapra külön jellemző.

A vásárolt sablonok esetében garanciálisnak tekinthetjük a tökéletes, tesztelt működést. Nem kell órákat, napokat optimalizálni a különböző képernyő méretekre, ezt a sablon készítői elvégezték. Úgy lettek elhelyezve a menük, ikonok, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsák. Nem kell foglalkozni vele, hogy minden link működjön, mert működik. Nincs olyan probléma, hogy kilógnak a képek a szegélyből vagy olvashatatlan lesz egy felirat.

Mitől lesz egyedi?

Ahogy már láthattuk, a sablon csupán egy jól működő, jól összerakott váz. A teljes megjelenése a rátöltött tartalomtól, képektől, szövegtől függ. Mint ahogy minden ember hasonló szerkezetű, hisz két lába, keze, egy feje van – mégis, még az egypetéjű ikrek sem egyformák.  Ugyanez a helyzet a sablonokkal: használni kell az előnyeiket, és fel kell őket ruházni egyéniséggel.

error: Content is protected !!